Vi lagar mat

Av och med Helena & Thord.

Saffranskaka

En superenkel saffranskaka om man är sugen på saffran men inte orkar baka Lussekatter. Det här en Basic sockerkaka helt enkelt, med saffran i. Vill man lyxa till det kan man servera med grädde eller bär.

Ingredienser

  • 200 gram smöre
  • 0,5 gram saffran
  • 3 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vanillinsocker
  • Matfett och ströbröd till formen.

Gör så här

  1. Börja med att sätta på ugnen i 175 grader.
  2. Smöra och bröa en kakform (jag gillar att ha en avlång form till den här kakan, men rund går också bra).
  3. Smält smöret i en kastrull. När det har smält, häll ner saffran och rör om.
  4. Vispa äggen med sockret i en bunke, ha i lite socker i taget och vispa med elvisp tills att det blir poröst.
  5. Rör ner matfettet och mjölken i bunken.
  6. Blanda mjöl, vanillinsocker och bakpulver i en annan bunke, rör runt och häll sedan ner i smeten.
  7. Vispa.
  8. Häll ner smeten i formen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  10. Låt kakan stå i formen på ett galler i cirka 5 minuter innan kanten på formen lossas.
  11. Pudra vaniljsocker över kakan (förslagsvis med hjälp av en tesil)
  12. Njut!

🍷 Servera gärna med portvin eller varför inte en madeira?