Vi lagar mat

Av och med Helena & Thord.

Vallmokaka med ricotta och citron

Även kallad F***ing Cake pga så j-a god. En helt otrolig kaka känd från Internet, aka Elsa BiIlgrens blogg. Denna kaka imponerar på alla!

  • 200 gram smör
  • 3 1/4 dl mjöl + lite till formen
  • 2 1/4 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 4 msk blå vallmofrön
  • 2 msk rivet citronskal
  • 1/4 dl vispgrädde
  • 85 g riacottaost

Sockerlag:

  • Saften från 1 citron
  • 1 dl vatten
  • 1/2 dl socker
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smält smöret i en kastrull.
  • Vispa smör och socker poröst i en skål.
  • Kläck ner äggen ett i taget, vispa igen.
  • Blanda mjöl, salt och bakpulver i en annan skål först och tillsätt det sedan lite i taget tills allt är i samma smet. 
  • Vispa.
  • Häll ner vallmofrön och det rivna citronskalet.
  • Häll i ricottaosten och grädden och vispa igenom allt igen.
  • Smöra en kakform och pudra tunt med mjöl. Häll ner smeten med hjälp av slickepott.
  • Grädda kakan i ugnen i cirka 40 minuter och gör sockerlagen under tiden.
  • Sockerlagen: koka upp vatten, citronsaft och socker i en kastrull och låt koka ner till hälften.
  • Ta ut kakan ur ugnen och häll sockerlagen över den. Låt den stå en stund.
  • Vänd sedan kakan ur sin form och lägg på ett ugnsgaller och skär i skivor.