Vi lagar mat

Av och med Helena & Thord.

Vichyssoise

Denna enkla soppa lyxar man till genom att addera champagne vid servering. Häll upp soppan i de finaste skålar du har, häll på champagnen vis servering, cirka ett litet glas i varje skål. Servera även tillsammans med ett glas av samma champagne som dryck, då väl kyld.

  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 purjolök
  • 400 gram mjöliga potatisar
  • 8 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • Champagne
  • Salt och vitpappar
  1. Hacka vitlök, strimla purjolök och tärna potatis och fräs i smör i en kastrull. Obs! Det ska inte hinna bli färg på något.
  2. Tillsätt vatten och buljongtärning under omrörning och koka upp. Sänk sedan värmen och sjud under lock till dess potatisen mosar sig, cirka 15 minuter.
  3. Tillsätt vispgrädde och låt det fortsätta sjuda i 10 minuter. Rör om ofta, ända ner till botten.
  4. Kör sedan soppan slät med mixerstav.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.