Vi lagar mat

Av och med Helena & Thord.

Smashad gurka

En enkel och god sidorätt som funkar till mycket!

Dressingen går att variera, man kan köra sesamolja och/eller risvinäger i istället/också. Om man inte gillar koriander kan man skippa den. Man får prova sig fram helt enkelt!

Du behöver:

  • 1 st röd chili
  • En kruka koriander
  • 1 lime
  • 1 msk ingefära
  • 5 tsk Kikkomansoya
  • 10 tsk olivolja
  • En nypa sesamfrön

Gör så här:

  1. Banka på gurkan med exempelvis en stekpannas baksida. Banka ett par gånger så att gurkorna mosas lite lagom (obs! det kan stänka). Klyv sedan gurkan på längden och skär i ca 2 cm stora bitar. Lägg i en skål.
  2. Hacka chili (inklusive frön) och koriander och lägg i en burk (som du kan sätta på ett lock på senare).
  3. Riv en bit ingefära så att det blir cirka en matsked, häll ner i burken.
  4. Häll på soyan och oljan.
  5. Pressa lime och tillsätt den.
  6. Skaka noga.
  7. Tillsätt sesamfrön.
  8. Häll på gurkan och ställ in i kylen i 30 minuter.
In the making