Vi lagar mat

Av och med Helena & Thord.

Gubbröra

,

Gubbröra är en härlig blandning röra som passar utmärkt till sillunchen, men kan även med fördel serveras på kavring eller rågkex (FinnCrisp exempelvis). Det hela är snabblagat och enkelt att göra. Tricket är att inte snåla med ansjovisen.

Ingredienser

  • En burk ansjovis i olja (100 gram)
  • Sex ägg.
  • 2-3 matskedar kaviar (gärna Svennes).
  • Ett knippe gräslök.
  • En halv rödlök.

För servering på kavring

  • Kavring.
  • Äggula.
  • Persilja.

Tillagning

  1. Koka äggen. Du vill ha dem hårdkokta. Låt dem svalna.
  2. Finhacka gräslöken.
  3. Häll av oljan från ansjovisen. Finhacka efter bästa förmåga.
  4. Finhacka den halva rödlöken. Vill du inte ha rödlök i gubbröran så går det precis lika bra med mer gräslök.
  5. Skala äggen och – ja, du gissade rätt! – finhacka dem med.
  6. Blanda allt i en bunke. Tillsätt 2-3 matskedar kaviar, beroende på hur mycket sälta du vill ha.

Svårare än så är det inte. Gubbröran är god direkt, men att låta stå över natten i kylskåpet gör det hela ännu lite bättre.

Servera som den är, på rågkex, eller på kavring med rå äggula och lite persilja som garnering.