Melanzane alla parmigiana är en italiensk vegogratäng med aubergine, tomatsås, mozzarella och parmesan. Dessutom Sophia Lorens paradnummer!
- 2 st stora auberginer
- 1,5 msk salt
- 4 st vitlöksklyftor
- 4 msk olivolja
- 2 burkar körsbärstomater
- 1 dl vitt vin
- Salt och peppar
- 1 kruka basilika
- 2 st mozzarellaostar
- 2 dl parmesanost
- Skiva auberginerna i 1/2 cm-tjocka skivor, sprid ut dem på hushållspapper och salta, så att vätskan dras ut (tar cirka 45 min)
- Värm ugnen till 200 grader.
- Gör tomatsåsen under tiden. Hacka vitlöken och fräs den i olivolja utan att den får färg i 2 minuter.
- Tillsätt tomater, som du mosar lite med en gaffel, och vitt vin. Koka ihop under 15 minuter, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Hacka basilikabladen och rör ner dem i såsen.
- Torka av aubergineskivorna med ett hushållspapper och lägg dem på en plåt, ringla över lite olivolja.
- Sätt in plåten mitt i ugnen i 15 minuter så att aubergineskivorna blir stekta.
- Höj ugnsvärmen till 225 grader.
- Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, lite parmesan i en smord (olivolja) ugnsfast form.
- Avsluta med lite sås och toppa med riven parmesan.
- Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.