Denna enkla soppa lyxar man till genom att addera champagne vid servering. Häll upp soppan i de finaste skålar du har, häll på champagnen vis servering, cirka ett litet glas i varje skål. Servera även tillsammans med ett glas av samma champagne som dryck, då väl kyld.
- 1 msk smör
- 2 vitlöksklyftor
- 1 purjolök
- 400 gram mjöliga potatisar
- 8 dl vatten
- 1 buljongtärning
- 3 dl vispgrädde
- Champagne
- Salt och vitpappar
- Hacka vitlök, strimla purjolök och tärna potatis och fräs i smör i en kastrull. Obs! Det ska inte hinna bli färg på något.
- Tillsätt vatten och buljongtärning under omrörning och koka upp. Sänk sedan värmen och sjud under lock till dess potatisen mosar sig, cirka 15 minuter.
- Tillsätt vispgrädde och låt det fortsätta sjuda i 10 minuter. Rör om ofta, ända ner till botten.
- Kör sedan soppan slät med mixerstav.
- Smaka av med salt och vitpeppar.