Vi lagar mat

Av och med Helena & Thord.

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana är en italiensk vegogratäng med aubergine, tomatsås, mozzarella och parmesan. Dessutom Sophia Lorens paradnummer!

  • 2 st stora auberginer
  • 1,5 msk salt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 2 burkar körsbärstomater
  • 1 dl vitt vin
  • Salt och peppar
  • 1 kruka basilika
  • 2 st mozzarellaostar
  • 2 dl parmesanost
  • Skiva auberginerna i 1/2 cm-tjocka skivor, sprid ut dem på hushållspapper och salta, så att vätskan dras ut (tar cirka 45 min)
  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Gör tomatsåsen under tiden. Hacka vitlöken och fräs den i olivolja utan att den får färg i 2 minuter.
  • Tillsätt tomater, som du mosar lite med en gaffel, och vitt vin. Koka ihop under 15 minuter, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  • Hacka basilikabladen och rör ner dem i såsen.
  • Torka av aubergineskivorna med ett hushållspapper och lägg dem på en plåt, ringla över lite olivolja.
  • Sätt in plåten mitt i ugnen i 15 minuter så att aubergineskivorna blir stekta.
  • Höj ugnsvärmen till 225 grader.
  • Varva aubergine, tomatsås, mozzarella, lite parmesan i en smord (olivolja) ugnsfast form.
  • Avsluta med lite sås och toppa med riven parmesan.
  • Gratinera i ugnen i 15-20 minuter.