Riktigt smarrigt ris att bjuda på! Släng gärna i lite gröna ärtor i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart. (Ghee är en slags smörolja som exempelvis Arla säljer och något de kallar”klarifierat smör” i Kockserien).
4 portioner pilaffris.
- 1 msk smör, ghee eller olivolja
- 2 msk finhackad gul lök
- 0,5 tsk salt
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 3 dl långkornigt ris, gärna basmatiris
- 5 dl grönsaksbuljong eller 5 dl vatten och en buljongtärning
- 1 tsk gurkmeja
- 0,5 dl hackad persilja
- Skala och hacka löken.
- Värm en stor kastrull och fräs lök, vitlök, salt och gurkmeja i smör, ghee eller olja en halv minut.
- Tillsätt riset och fräs runt det någon halv minut.
- Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset.
- Koka under lock på svag värme i 20 minuter. Du kan också sätta in hela kastrullen i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
- Vid servering så kan du blanda i eller strö över hackad persilja.