Vi lagar mat

Av och med Helena & Thord.

Boeuf bourguignon på vilt

Ingen fransk bistro är komplett utan Boeuf bourguignon på menyn. Här har den fått en lite nordisk twist, med viltkött.

Recept för fyra, men räcker längre beroende på om du har någonting till. Smakar minst lika gott dagen efter.

Ingredienser

  • 600 g viltkött, förslagsvis hjort eller älg. Helst högrev men fransyska går utmärkt.
  • 300 g rökt sidfläsk.
  • 2 gula lökar.
  • 2-3 stora nävar skogschampinjoner.
  • 1 burk syltlök.
  • Köttfond eller köttbuljongtärning.
  • 1 flaska rödvin, gärna Bourgogne.
  • 6 dl vatten.
  • 12-15 små steklökar.
  • Smör eller olja att steka i.
  • Kryddor efter behag (salt, peppar, timjan).

Så här gör du

  1. Vi börjar med att förbereda allt, för det är en del hackande…
    • Skär köttet i stora tärningar samt sidfläsket i mindre tärningar.
    • Skär den gula löken i klyftor.
    • Skär skogschampinjonerna i kvartar, om de inte är väldigt små för då går det minst lika bra med halvor.
  2. Bryn viltköttet i en stekpanna. Lägg sedan köttet i en gryta (gärna gjutjärn) med lite olivolja i botten.
  3. Bryn löken och skogschampinjonerna i stekpenna. Lägg sedan dessa i grytan.
  4. Bryn sidfläsken i stekpanna. Spara lite till garnering, lägg resten i grytan.
  5. Häll i vin, vatten och buljong i grytan. Låt sjuda tills köttet blir mört, 2-3 timmar åtminstone.
  6. Ta en paus.
  7. Färdigputtrat? Då är det dags att hälla i syltlöken.
  8. Bryn steklökarna i en stekpanna. Lägg dem i grytan. De ska bara puttra en liten stund, så det är lagom att duka vid det här läget.

Servera med sidfläsket du sparade, och tillbehör om du vill. Fungerar finfint som den är med en baguette vid sidan om, men vill du att grytan ska räcka till fler, eller längre, så går det utmärkt med ris eller kokt/pressad potatis.

🍷 En Pinot Noir från Bourgogne passar utmärkt till det här, förslagsvis denna.