Vi lagar mat

Av och med Helena & Thord.

Pilaffris

,

Riktigt smarrigt ris att bjuda på! Släng gärna i lite gröna ärtor i kastrullen fem minuter innan riset kokat klart. (Ghee är en slags smörolja som exempelvis Arla säljer och något de kallar”klarifierat smör” i Kockserien).

4 portioner pilaffris.

  • 1 msk smör, ghee eller olivolja
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 0,5 tsk salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl långkornigt ris, gärna basmatiris
  • 5 dl grönsaksbuljong eller 5 dl vatten och en buljongtärning
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl hackad persilja
  • Skala och hacka löken. 
  • Värm en stor kastrull och fräs lök, vitlök, salt och gurkmeja i smör, ghee eller olja en halv minut. 
  • Tillsätt riset och fräs runt det någon halv minut.
  • Tillsätt grönsaksbuljong (eller vatten och buljongtärning) till pilaffriset. 
  • Koka under lock på svag värme i 20 minuter. Du kan också sätta in hela kastrullen i ugnen på 175 grader i 20 minuter. 
  • Vid servering så kan du blanda i eller strö över hackad persilja.